Get in here to get the Interview Tips of Various Companies. Or see how to improve performances related to your job.
3i Infotech

3i Infotech Company profile
3i Infotech is a global Information Technology company which provides technology solutions to over 500 customers in more than 45 countries across 4 continents, spanning a range of verticals - Banking, Insurance, Manufacturing, Contracting, Retail & Distribution and Government.
3i Infotech offers a comprehensive range of software and IT solutions, including packaged applications, for the Banking, Financial Services & Insurance (BFSI), Manufacturing, Contracting, and Retail & Distribution industries. In addition, it offers a broad range of software services such as Custom Software Development, IT Consulting, IS and IT Security Consulting, Enterprise Application Integration (EAI), and specialized services such as Product Re-engineering, Compliance Consultancy, Application Rehabilitation and e-Governance, among others.
The Company's quality certifications include SEI CMM Level 5 for its Software business and ISO 9001:2000 for its Infrastructure Services and Business Process Outsourcing (BPO) operations.The Company's Global Delivery Model provides for the best resources to be drawn from its vast talent pool across the globe to offer optimal solutions.
List of customers worldwide includes Standard Chartered Bank, Finansa, AIG, Emirates Bank, RAK Bank, International Factors, SBI Factors, Oriental Insurance Company Limited, The National Health Insurance Fund, Solidarity Islamic Insurance & Assurance Co., Commercial America Insurance Company, National Takaful Insurance, Hirsch International Corporation, Pidilite Industries among others.
The Company was promoted by the NYSE-listed ICICI Bank, India's largest private sector bank.
3i Infotech integrates its products and services to create customized solutions to allow you to undertake technology-based business transformation that allows reorganization in line with today's dynamic digital business environment.


3i Infotech Test Pattern
3i INFOTECH PATTERN - 05 MAR 2006

3i infotech paper consisted of three parts:
1.English(50 ques,50 marks)
2.Quantitative aptitude(50 ques,50 marks)
3.Logical Reasoning(50 ques,50 marks)
total time:90 min.
The paper was totally on the pattern of Bank PO exam. There were no ques of shakuntala devi or george summers...
(Paper Submitted By : Ankita)


3i INFOTECH PATTERN - 20 FEB 2005

A lot of ppl are asking me the procedure for 3i-infotech(formerly ICICI infotech) so here i write my experience........

I dont know exactly wats the procedure to apply but as for me we got the application form in our college itself......3i ppl had themselves send the form and all we had to do was to get it photostated and apply and also with a DD of Rs.1200( I dont know y they charged so much) I had filled the form in december.

then finally we had a written test on 20th feb which was conducted in 26 places all over India and same date.

the paper had three sections: each section had 50 ques with 5 options in each to be done in 90 minutes and there was 25% negative marking.........

I Sec: this was of quantitative aptitude and DI

ques were on SI, CI, profit ,loss and calulation type questions like those which r asked generally in PO type exams.DI ques were also of avg level.

IIsec: this was of english.It had 1 RC (reading comprehenshion) and ques on grammar. this was the easiest part and i almost did ard 45 ques.

IIIsec: this was of reasoning. it had series based ques mostly alphabetical series which were easy buttime consuming.then it had caselet ques like general ques which come in CAT. all the ques were of avg level.

But yes speed really mattered a lot in its exam as they had sectional cutoff

NOW then the result for the interview was declared on 27th march. I was selected .

they conducted GD(group discussion) and interviews at eight places but on diff dates.we were given the choice to choose our centre for the gd and interview.

Finally on 7th may i had GD in the morning.

In GD they divided ppl in slots of 10 . we were given 5 min to think after they told the topic to our grp and 15 min to speak..........

Topics for the GD were general topics so that everone cud speak

like my topic was "Gr8 leaders r born not made"

some other topics were like : role of press .......is it invading our privacy

2. Diversity in India is an obstacle for United India.........like these.............



Each grp was told the result of the GD just after five min of their GD. Selected candidates were asked to report at the time given by them after lunch for the interview.


Then finally I had to give the interview.........

Interview was cool and mine was totally HR. But they were asking some technical ques to the computer and IT stream ppl.......but since my branc was e&c so i was not asked anything technical

The ques they asked me were

1. Describe urself: I told them abt my education and my family backgrd. and i also told them my strengths and weaknesses. The weakness I told them they asked me to justify that...........
2. Do u have a valid passport?
3. how will u manage to work for ard 8hrs??
4. they gave me situations: 1) suppose u have been given a work and u r not able to complete it . there is also lot of pressure on u from ur bosses wat will u do in that situation??
5. another situation they gave: U have been given a very long document and u have to jot down the imp points from it .......wat will be ur rxn??
6. Since there is a two yr bond in this company so they asked me wats my rxn for this??
7. they asked me my extracurricular.........
8. wat r the skills that r required for in software to succeed??

they briefed me abt their company and abt the bond ...........

I asked them a ques in the end although they didnot inquire whether i wanted to ask sth.

This was all abt my interview..............

I was quite optimistic reg my selection as my interview went quite good and finally they declared the result on 31st may and I was selected..............

(Paper Submitted By : Prachi)



ICICI Infotech Placement Papers
Aptitude Question Paper (2005)
1. In a class composed of x girls and y boys what part of the class is composed of girls

A.y/(x + y) B.x/xy C.x/(x + y) D.y/xy (Ans.C)
2. What is the maximum number of half-pint bottles of cream that can be filled with a 4-gallon can of cream(2 pt.=1 qt. and 4 qt.=1 gal)

A.16 B.24 C.30 D.64 (Ans.D)
3. .If the operation,^ is defined by the equation x ^ y = 2x + y,what is the value of a in 2 ^ a = a ^ 3

A.0 B.1 C.-1 D.4 (Ans.B)
4. A coffee shop blends 2 kinds of coffee,putting in 2 parts of a 33p. a gm. grade to 1 part of a 24p. a gm.If the mixture is changed to 1 part of the 33p. a gm. to 2 parts of the less expensive grade,how much will the shop save in blending 100 gms.

A.Rs.90 B.Rs.1.00 C.Rs.3.00 D.Rs.8.00 (Ans.C)
5. There are 200 questions on a 3 hr examination.Among these questions are 50 mathematics problems.It is suggested that twice as much time be spent on each maths problem as for each other question.How many minutes should be spent on mathematics problems

A.36 B.72 C.60 D.100 (Ans.B)
6. In a group of 15,7 have studied Latin, 8 have studied Greek, and 3 have not studied either.How many of these studied both Latin and Greek

A.0 B.3 C.4 D.5 (Ans.B)
7. If 13 = 13w/(1-w) ,then (2w)2 =

A.1/4 B.1/2 C.1 D.2 (Ans.C)
8. If a and b are positive integers and (a-b)/3.5 = 4/7, then

(A) b a (C) b = a (D) b >= a (Ans. A)
9. In june a baseball team that played 60 games had won 30% of its game played. After a phenomenal winning streak this team raised its average to 50% .How many games must the team have won in a row to attain this average?

A. 12 B. 20 C. 24 D. 30 (Ans. C)
10. M men agree to purchase a gift for Rs. D. If three men drop out how much more will each have to contribute towards the purchase of the gift/
A. D/(M-3) B. MD/3 C. M/(D-3) D. 3D/(M2-3M) (Ans. D)
11. . A company contracts to paint 3 houses. Mr.Brown can paint a house in 6 days while Mr.Black would take 8 days and Mr.Blue 12 days. After 8 days Mr.Brown goes on vacation and Mr. Black begins to work for a period of 6 days. How many days will it take Mr.Blue to complete the contract?
A. 7 B. 8 C. 11 D. 12 (Ans.C)
12. 2 hours after a freight train leaves Delhi a passenger train leaves the same station travelling in the same direction at an average speed of 16 km/hr. After travelling 4 hrs the passenger train overtakes the freight train. The average speed of the freight train was?
A. 30 B. 40 C.58 D. 60 (Ans. B)
13. If 9x-3y=12 and 3x-5y=7 then 6x-2y = ?
A.-5 B. 4 C. 2 D. 8 (Ans. D)
14. There are 5 red shoes, 4 green shoes. If one draw randomly a shoe what is the probability of getting a red shoe (Ans 5c1/ 9c1)
15. What is the selling price of a car? If the cost of the car is Rs.60 and a profit of 10% over selling price is earned (Ans: Rs 66/-)
16. 1/3 of girls , 1/2 of boys go to canteen .What factor and total number of classmates go to canteen.
Ans: Cannot be determined.
17. The price of a product is reduced by 30% . By what percentage should it be increased to make it 100% (Ans: 42.857%)
18. There is a square of side 6cm . A circle is inscribed inside the square. Find the ratio of the area of circle to square. (Ans. 11/14 )

19. There are two candles of equal lengths and of different thickness. The thicker one lasts of six hours. The thinner 2 hours less than the thicker one. Ramesh lights the two candles at the same time. When he went to bed he saw the thicker one is twice the length of the thinner one. How long ago did Ramesh light the two candles .
Ans: 3 hours.
20. If M/N = 6/5,then 3M+2N = ?
21. If p/q = 5/4 , then 2p+q= ?
22. If PQRST is a parallelogram what it the ratio of triangle PQS & parallelogram PQRST . (Ans: 1:2 )
23. The cost of an item is Rs 12.60. If the profit is 10% over selling price what is the selling price ?

(Ans: Rs 13.86/- )
24. There are 6 red shoes & 4 green shoes . If two of red shoes are drawn what is the probability of getting red shoes (Ans: 6c2/10c2)

25. To 15 lts of water containing 20% alcohol, we add 5 lts of pure water. What is % alcohol. (Ans : 15% )
26. A worker is paid Rs.20/- for a full days work. He works 1,1/3,2/3,1/8.3/4 days in a week. What is the total amount paid for that worker ? (Ans : 57.50 )
27. If the value of x lies between 0 & 1 which of the following is the largest?
(a) x b) x2 (c) -x (d) 1/x (Ans : (d) )
28. If the total distance of a journey is 120 km .If one goes by 60 kmph and comes back at 40kmph what is the average speed during the journey? Ans: 48kmph
29. A school has 30% students from Maharashtra .Out of these 20% are Bombey students. Find the total percentage of Bombay? (Ans: 6%)
30. An equilateral triangle of sides 3 inch each is given. How many equilateral triangles of side 1 inch can be formed from it? (Ans: 9)
31. If A/B = 3/5,then 15A = ? (Ans : 9B)

32. Each side of a rectangle is increased by 100% .By what percentage does the area increase? (Ans : 300%)

33. Perimeter of the back wheel = 9 feet, front wheel = 7 feet on a certain distance, the front wheel gets 10 revolutions more than the back wheel .What is the distance? Ans : 315 feet
34. Perimeter of front wheel =30, back wheel = 20. If front wheel revolves 240 times. How many revolutions will the back wheel take? Ans: 360 times
35. 20% of a 6 litre solution and 60% of 4 litre solution are mixed. What percentage of the mixture of solution

(Ans: 36%)
36. City A's population is 68000, decreasing at a rate of 80 people per year. City B having population 42000 is increasing at a rate of 120 people per year. In how many years both the cities will have same population? (Ans: 130 years)
37. Two cars are 15 kms apart. One is turning at a speed of 50kmph and the other at 40kmph . How much time will it take for the two cars to meet?(Ans: 3/2 hours)
38. A person wants to buy 3 paise and 5 paise stamps costing exactly one rupee. If he buys which of the following number of stamps he won't able to buy 3 paise stamps. Ans: 9
39. There are 12 boys and 15 girls, How many different dancing groups can be formed with 2 boys and 3 girls.
40. Which of the following fractions is less than 1/3
(a) 22/62 (b) 15/46 (c) 2/3 (d) 1 (Ans: (b))
41. There are two circles, one circle is inscribed and another circle is circumscribed over a square. What is the ratio of area of inner to outer circle? Ans: 1 : 2
42. Three types of tea the a,b,c costs Rs. 95/kg,100/kg and70/kg respectively.How many kgs of each should be blended to produce 100 kg of mixture worth Rs.90/kg, given that the quntities of band c are equal
a)70,15,15 b)50,25,25 c)60,20,20 d)40,30,30 (Ans. (b))
43. in a class, except 18 all are above 50 years.15 are below 50 years of age. How many people are there
(a) 30 (b) 33 (c) 36 (d) none of these. (Ans. (d))
44. If a boat is moving in upstream with velocity of 14 km/hr and goes downstream with a velocity of 40 km/hr, then what is the speed of the stream ?
(a) 13 km/hr (b) 26 km/hr (c) 34 km/hr (d) none of these (Ans. A)
45. Find the value of ( 0.75 * 0.75 * 0.75 - 0.001 ) / ( 0.75 * 0.75 - 0.075 + 0.01)
(a) 0.845 (b) 1.908 (c) 2.312 (d) 0.001 (Ans. A)

46. A can have a piece of work done in 8 days, B can work three times faster than the A, C can work five times faster than A. How many days will they take to do the work together ?

(a) 3 days (b) 8/9 days (c) 4 days (d) can't say (Ans. B)
47. A car travels a certain distance taking 7 hrs in forward journey, during the return journey increased speed 12km/hr takes the times 5 hrs.What is the distancetravelled

(a) 210 kms (b) 30 kms (c) 20 kms (c) none of these (Ans. B)
48. Instead of multiplying a number by 7, the number is divided by 7. What is the percentage of error obtained ?
49. Find (7x + 4y ) / (x-2y) if x/2y = 3/2 ?

(a) 6 (b) 8 (c) 7 (d) data insufficient (Ans. C)
50. A man buys 12 lts of liquid which contains 20% of the liquid and the rest is water. He then mixes it with 10 lts of another mixture with 30% of liquid.What is the % of water in the new mixture?
51. If a man buys 1 lt of milk for Rs.12 and mixes it with 20% water and sells it for Rs.15, then what is the percentage of gain?
52. Pipe A can fill a tank in 30 mins and Pipe B can fill it in 28 mins.If 3/4th of the tank is filled by Pipe B alone and both are opened, how much time is required by both the pipes to fill the tank completely ?
53. If on an item a company gives 25% discount, they earn 25% profit. If they now give 10% discount then what is the profit percentage.
(a) 40% (b) 55% (c) 35% (d) 30% (Ans. D)
54. A certain number of men can finish a piece of work in 10 days. If however there were 10 men less it will take 10 days more for the work to be finished. How many men were there originally?

(a) 110 men (b) 130 men (c) 100 men (d) none of these (Ans. A)

55. In simple interest what sum amounts of Rs.1120/- in 4 years and Rs.1200/- in 5 years ?
(a) Rs. 500 (b) Rs. 600 (c) Rs. 800 (d) Rs. 900 (Ans. C)
56. If a sum of money compound annually amounts of thrice itself in 3 years. In how many years will it become 9 times itself.
(a) 6 (b) 8 (c) 10 (d) 12 (Ans A)
57. Two trains move in the same direction at 50 kmph and 32 kmph respectively. A man in the slower train observes the 15 seconds elapse before the faster train completely passes by him. What is the length of faster train ?
(a) 100m (b) 75m (c) 120m (d) 50m (Ans B)
58. How many mashes are there in 1 squrare meter of wire gauge if each mesh
is 8mm long and 5mm wide ?

(a) 2500 (b) 25000 (c) 250 (d) 250000 (Ans B)
59. x% of y is y% of ?
(a) x/y (b) 2y (c) x (d) can't be determined Ans. C

60. The price of sugar increases by 20%, by what % should a housewife reduce the consumption of sugar so that expenditure on sugar can be same as before ?

(a) 15% (b) 16.66% (c) 12% (d) 9% (Ans B)
61. A man spends half of his salary on household expenses, 1/4th for rent, 1/5th for travel expenses, the man deposits the rest in a bank. If his monthly deposits in the bank amount 50, what is his monthly salary ?
(a) Rs.500 (b) Rs.1500 (c) Rs.1000 (d) Rs. 900 (Ans C)

62. The population of a city increases @ 4% p.a. There is an additional annual increase of 4% of the population due to the influx of job seekers, find the % increase in population after 2 years ?
63. The ratio of the number of boys and girls in a school is 3:2 Out of these 10% the boys and 25% of girls are scholarship holders. % of students who are not scholarship holders.?
64. 15 men take 21 days of 8 hrs. each to do a piece of work. How many days of 6 hrs. each would it take for 21 women if 3 women do as much work as 2 men?
(a) 30 (b) 20 (c) 19 (d) 29 (Ans. A)
65. A cylinder is 6 cms in diameter and 6 cms in height. If spheres of the same size are made from the material obtained, what is the diameter of each sphere?

(a) 5 cms (b) 2 cms (c) 3 cms (d) 4 cms (Ans C)
66. A rectangular plank (2)1/2 meters wide can be placed so that it is on either side of the diagonal of a square shown below.(Figure is not available)What is the area of the plank? ( Ans :7*(2)1/2 )
67. What is the smallest number by which 2880 must be divided in order to make it into a perfect square ?
(a) 3 (b) 4 (c) 5 (d) 6 (Ans. C)

68. A father is 30 years older than his son however he will be only thrice as old as the son after 5 years what is father's present age ?
(a) 40 yrs (b) 30 yrs (c) 50 yrs (d) none of these (Ans. A)

69. An article sold at a profit of 20% if both the cost price and selling price would be Rs.20/- the profit would be 10% more. What is the cost price of that article?
70. If an item costs Rs.3 in '99 and Rs.203 in '00.What is the % increase in price?
(a) 200/3 % (b) 200/6 % (c) 100% (d) none of these (Ans. A)
71. 5 men or 8 women do equal amount of work in a day. a job requires 3 men and 5 women to finish the job in 10 days how many woman are required to finish the job in 14 days.
a) 10 b) 7 c) 6 d) 12 (Ans 7)
72. A simple interest amount of rs 5000 for six month is rs 200. what is the anual rate of interest?
a) 10% b) 6% c) 8% d) 9% (Ans 8%)

73. In objective test a correct ans score 4 marks and on a wrong ans 2 marks are ---. a student score 480 marks from 150 question. how many ans were correct?
a) 120 b) 130 c) 110 d) 150 (Ans130)
74. An artical sold at amount of 50% the net sale price is rs 425 .what is the list price of the artical?
a) 500 b) 488 c) 480 d) 510 (Ans 500)
75. A man leaves office daily at 7pm A driver with car comes from his home to pick him from office and bring back home.One day he gets free at 5:30 and instead of waiting for driver he starts walking towards home. In the way he meets the car and returns home on car He reaches home 20 minutes earlier than usual. In how much time does the man reach home usually?? (Ans. 1hr 20min)
76. A works thrice as much as B. If A takes 60 days less than B to do a work then find the number of days it would take to complete the work if both work together?
Ans. 22½days
77. How many 1's are there in the binary form of 8*1024 + 3*64 + 3 Ans. 4
78. In a digital circuit which was to implement (A B) + (A)XOR(B), the designer implements (A B) (A)XOR(B) What is the probability of error in it ?

79. A boy has Rs 2. He wins or loses Re 1 at a time If he wins he gets Re 1 and if he loses the game he loses Re 1.He can loose only 5 times. He is out of the game if he earns Rs 5.Find the number of ways in which this is possible? (Ans. 16)

80. If there are 1024*1280 pixels on a screen and each pixel can have around 16 million colors. Find the memory required for this? (Ans. 4MB)

81. . On a particular day A and B decide that they would either speak the truth or will lie. C asks A whether he is speaking truth or lying? He answers and B listens to what he said. C then asks B what A has said B says "A says that he is a liar" What is B speaking ?(a) Truth (b) Lie (c) Truth when A lies (d) Cannot be determined
Ans. (b)
82. What is the angle between the two hands of a clock when time is 8:30
Ans. 75(approx)
83. A student is ranked 13th from right and 8th from left. How many students are there in totality ?
84. A man walks east and turns right and then from there to his left and then 45degrees to his right.In which direction did he go (Ans. North west)

85. A student gets 70% in one subject, 80% in the other. To get an overall of 75% how much should get in third subject.
86. A man shows his friend a woman sitting in a park and says that she the daughter of my grandmother's only son.What is the relation between the two
Ans. Daughter
87. How many squares with sides 1/2 inch long are needed to cover a rectangle that is 4 ft long and 6 ft wide
(a) 24 (b) 96 (c) 3456 (d) 13824 (e) 14266
88. If a=2/3b , b=2/3c, and c=2/3d what part of d is b/
(a) 8/27 (b) 4/9 (c) 2/3 (d) 75% (e) 4/3 Ans. (b)
89. 2598Successive discounts of 20% and 15% are equal to a single discount of
(a) 30% (b) 32% (c) 34% (d) 35% (e) 36 Ans. (b)
90. The petrol tank of an automobile can hold g liters.If a liters was removed when the tank was full, what part of the full tank was removed?
(a)g-a (b)g/a (c) a/g (d) (g-a)/a (e) (g-a)/g (Ans. (c))
91. If x/y=4 and y is not '0' what % of x is 2x-y
(a)150% (b)175% (c)200% (d)250% (Ans. (b))


Aptitude Questions 3i Infotech
1. One of the following is my secret word: AIM DUE MOD
OAT TIE.With the list in front of you, if I were to tell you any one
of my secret word, then you would be able to tell me the number of
vowels in my secret word.Which is my secret word?
Ans.TIE
2. In the following figure:A B C D E F G H I
Each of the digits 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, and 9 is:
a) Represented by a different letter in the figure above.
b) Positioned in the figure above so that each of A + B + C,C + D +E,E
+ F + G, and G + H + I is equal to 13.
Which digit does E represent? Ans.E is 4
3. One of Mr. Horton,his wife,their son,and Mr. Horton's
mother is a doctor and another is a lawyer.
a) If the doctor is younger than the lawyer, then the doctor and the
lawyer are not blood relatives.
b) If the doctor is a woman, then the doctor and the lawyer are blood
relatives.
c) If the lawyer is a man, then the doctor is a man.Whose occupation
you know?
Ans.Mr. Horton:he is the doctor.
4. Here is a picture of two cubes:
a)The two cubes are exactly alike.
b)The hidden faces indicated by the dots have the same alphabet on
them. Which alphabet-q, r, w, or k is on the faces indicated by the
dots? Ans.q
5. In the following figure:
A D
B G E
C F
Each of the seven digits from 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, and 9 is:
a)Represented by a different letter in the figure above.
b)Positioned in the figure above so that A*B*C,B*G*E, and D*E*F are
equal. Which digit does G represent?
Ans.G represents the digit 2.

6. Mr. and Mrs. Aye and Mr. and Mrs. Bee competed in a
chess tournament.Of the three games played:
a)In only the first game werethe two players married to each other.
b)The men won two games and the women won one game.
c)The Ayes won more games than the Bees.
d)Anyone who lost game did not play the subsequent game. Who did not
lose a game?
Ans.Mrs.Bee did not lose a game.
7. Three piles of chips--pile I consists one chip, pile II
consists of chips, and pile III consists of three chips--are to be
used in game played by Anita and Brinda.The game requires:
a)That each player in turn take only one chip or all chips from just
one pile.
b)That the player who has to take the last chip loses.
c)That Anita now have her turn.From which pile should Anita draw in
order to win? Ans.Pile II

8. Of Abdul, Binoy, and Chandini:
a) Each member belongs to the Tee family whose members always tell the
truth or to the El family whose
members always lie.
b)Abdul says ''Either I belong or Binoy belongs to a different family
from the other two."Whose family do you name of? Ans.Binoy's
family--El.
9. In a class composed of x girls and y boys what part of
the class is composed of girls
A.y/(x + y) B.x/xy C.x/(x + y) D.y/xy
(Ans.C)
10. What is the maximum number of half-pint bottles of cream
that can be filled with a 4-gallon can of cream(2 pt.=1 qt. and 4
qt.=1 gal)
A.16 B.24 C.30 D.64 (Ans.D)
11. .If the operation,^ is defined by the equation x ^ y = 2x +
y,what is the value of a in 2 ^ a = a ^ 3
A.0 B.1 C.-1 D.4 (Ans.B)
12. A coffee shop blends 2 kinds of coffee,putting in 2 parts of
a 33p. a gm. grade to 1 part of a 24p. a gm.If the mixture is changed
to 1 part of the 33p. a gm. to 2 parts of the less expensive grade,how
much will the shop save in blending 100 gms.
A.Rs.90 B.Rs.1.00 C.Rs.3.00 D.Rs.8.00 (Ans.C)
13. There are 200 questions on a 3 hr examination.Among these
questions are 50 mathematics problems.It is suggested that twice as
much time be spent on each maths problem as for each other
question.How many minutes should be spent on mathematics problems
A.36 B.72 C.60 D.100 (Ans.B)
14. In a group of 15,7 have studied Latin, 8 have studied Greek,
and 3 have not studied either.How many of these studied both Latin and
Greek
A.0 B.3 C.4 D.5 (Ans.B)
15. If 13 = 13w/(1-w) ,then (2w)2 =
A.1/4 B.1/2 C.1 D.2 (Ans.C)
16. If a and b are positive integers and (a-b)/3.5 = 4/7, then

(A) b a (C) b = a (D) b >= a
(Ans. A)
17. In june a baseball team that played 60 games had won 30% of
its game played. After a phenomenal winning streak this team raised
its average to 50% .How many games must the team have won in a row to
attain this average?

A. 12 B. 20 C. 24 D. 30 (Ans. C)
18. M men agree to purchase a gift for Rs. D. If three men drop
out how much more will each have to contribute towards the purchase of
the gift/
A. D/(M-3) B. MD/3 C. M/(D-3) D. 3D/(M2-3M) (Ans.
D)
19. . A company contracts to paint 3 houses. Mr.Brown can paint
a house in 6 days while Mr.Black would take 8 days and Mr.Blue 12
days. After 8 days Mr.Brown goes on vacation and Mr. Black begins to
work for a period of 6 days. How many days will it take Mr.Blue to
complete the contract?
A. 7 B. 8 C. 11 D. 12 (Ans.C)
20. 2 hours after a freight train leaves Delhi a passenger train
leaves the same station travelling in the same direction at an average
speed of 16 km/hr. After travelling 4 hrs the passenger train
overtakes the freight train. The average speed of the freight train
was?
A. 30 B. 40 C.58 D. 60 (Ans. B)
21. If 9x-3y=12 and 3x-5y=7 then 6x-2y = ?
A.-5 B. 4 C. 2 D. 8 (Ans. D)
22. There are 5 red shoes, 4 green shoes. If one draw randomly a
shoe what is the probability of getting a red shoe
(Ans 5c1/ 9c1)
23. What is the selling price of a car? If the cost of the car
is Rs.60 and a profit of 10% over selling price is earned
(Ans: Rs 66/-)
24. 1/3 of girls , 1/2 of boys go to canteen .What factor and
total number of classmates go to canteen.
Ans: Cannot be determined.
25. The price of a product is reduced by 30% . By what
percentage should it be increased to make it 100%
(Ans: 42.857%)
26. There is a square of side 6cm . A circle is inscribed inside
the square. Find the ratio of the area of circle to square. (Ans.
11/14 )
27. There are two candles of equal lengths and of different
thickness. The thicker one lasts of six hours. The thinner 2 hours
less than the thicker one. Ramesh lights the two candles at the same
time. When he went to bed he saw the thicker one is twice the length
of the thinner one. How long ago did Ramesh light the two candles .
Ans: 3 hours.
28. If M/N = 6/5,then 3M+2N = ?
29. If p/q = 5/4 , then 2p+q= ?
30. If PQRST is a parallelogram what it the ratio of triangle
PQS & parallelogram PQRST . (Ans: 1:2 )
31. The cost of an item is Rs 12.60. If the profit is 10% over
selling price what is the selling price ?
(Ans: Rs 13.86/- )
32. There are 6 red shoes & 4 green shoes . If two of red shoes
are drawn what is the probability of getting red shoes (Ans:
6c2/10c2)

33. To 15 lts of water containing 20% alcohol, we add 5 lts of
pure water. What is % alcohol. (Ans : 15% )
34. A worker is paid Rs.20/- for a full days work. He works
1,1/3,2/3,1/8.3/4 days in a week. What is the total amount paid for
that worker ? (Ans : 57.50 )
35. If the value of x lies between 0 & 1 which of the following
is the largest?
(a) x b) x2 (c) †"x (d) 1/x (Ans : (d) )
36. If the total distance of a journey is 120 km .If one goes by
60 kmph and comes back at 40kmph what is the average speed during the
journey? Ans: 48kmph
37. A school has 30% students from Maharashtra .Out of these 20%
are Bombey students. Find the total percentage of Bombay? (Ans:
6%)
38. An equilateral triangle of sides 3 inch each is given. How
many equilateral triangles of side 1 inch can be formed from it?
(Ans: 9)
39. If A/B = 3/5,then 15A = ? (Ans : 9B)

40. Each side of a rectangle is increased by 100% .By what
percentage does the area increase? (Ans : 300%)

41. Perimeter of the back wheel = 9 feet, front wheel = 7 feet
on a certain distance, the front wheel gets 10 revolutions more than
the back wheel .What is the distance? Ans : 315 feet
42. Perimeter of front wheel =30, back wheel = 20. If front
wheel revolves 240 times. How many revolutions will the back wheel
take? Ans: 360 times
43. 20% of a 6 litre solution and 60% of 4 litre solution are
mixed. What percentage of the mixture of solution
(Ans: 36%)
44. City A's population is 68000, decreasing at a rate of 80
people per year. City B having population 42000 is increasing at a
rate of 120 people per year. In how many years both the cities will
have same population? (Ans: 130 years)
45. Two cars are 15 kms apart. One is turning at a speed of
50kmph and the other at 40kmph . How much time will it take for the
two cars to meet? (Ans: 3/2 hours)
46. A person wants to buy 3 paise and 5 paise stamps costing
exactly one rupee. If he buys which of the following number of stamps
he won't able to buy 3 paise stamps. Ans: 9
47. There are 12 boys and 15 girls, How many different dancing
groups can be formed with 2 boys and 3 girls.
48. Which of the following fractions is less than 1/3
(a) 22/62 (b) 15/46 (c) 2/3 (d) 1
(Ans: (b))
49. There are two circles, one circle is inscribed and another
circle is circumscribed over a square. What is the ratio of area of
inner to outer circle? Ans: 1 : 2
50. Three types of tea the a,b,c costs Rs. 95/kg,100/kg and70/kg
respectively.How many kgs of each should be blended to produce 100 kg
of mixture worth Rs.90/kg, given that the quntities of band c are
equal
a)70,15,15 b)50,25,25 c)60,20,20 d)40,30,30
(Ans. (b))
51. in a class, except 18 all are above 50 years.15 are below 50
years of age. How many people are there
(a) 30 (b) 33 (c) 36 (d) none of these.
(Ans. (d))
52. If a boat is moving in upstream with velocity of 14 km/hr
and goes downstream with a velocity of 40 km/hr, then what is the
speed of the stream ?
(a) 13 km/hr (b) 26 km/hr (c) 34 km/hr (d) none of
these (Ans. A)
53. Find the value of ( 0.75 * 0.75 * 0.75 - 0.001 ) / ( 0.75 *
0.75 - 0.075 + 0.01)
(a) 0.845 (b) 1.908 (c) 2.312 (d) 0.001
(Ans. A)

54. A can have a piece of work done in 8 days, B can work three
times faster than the A, C can work five times faster than A. How many
days will they take to do the work together ?
(a) 3 days (b) 8/9 days (c) 4 days (d) can't say
(Ans. B)
55. A car travels a certain distance taking 7 hrs in forward
journey, during the return journey increased speed 12km/hr takes the
times 5 hrs.What is the distancetravelled
(a) 210 kms (b) 30 kms (c) 20 kms (c) none of these
(Ans. B)
56. Instead of multiplying a number by 7, the number is divided
by 7. What is the percentage of error obtained ?
57. Find (7x + 4y ) / (x-2y) if x/2y = 3/2 ?
(a) 6 (b) 8 (c) 7 (d) data insufficient (Ans. C)
58. A man buys 12 lts of liquid which contains 20% of the liquid
and the rest is water. He then mixes it with 10 lts of another mixture
with 30% of liquid.What is the % of water in the new mixture?
59. If a man buys 1 lt of milk for Rs.12 and mixes it with 20%
water and sells it for Rs.15, then what is the percentage of gain?
60. Pipe A can fill a tank in 30 mins and Pipe B can fill it in
28 mins.If 3/4th of the tank is filled by Pipe B alone and both are
opened, how much time is required by both the pipes to fill the tank
completely ?
61. If on an item a company gives 25% discount, they earn 25%
profit. If they now give 10% discount then what is the profit
percentage.
(a) 40% (b) 55% (c) 35% (d) 30%
(Ans. D)
62. A certain number of men can finish a piece of work in 10
days. If however there were 10 men less it will take 10 days more for
the work to be finished. How many men were there originally?
(a) 110 men (b) 130 men (c) 100 men (d) none of
these (Ans. A)

63. In simple interest what sum amounts of Rs.1120/- in 4 years
and Rs.1200/- in 5 years ?
(a) Rs. 500 (b) Rs. 600 (c) Rs. 800 (d) Rs. 900
(Ans. C)
64. If a sum of money compound annually amounts of thrice itself
in 3 years. In how many years will it become 9 times itself.
(a) 6 (b) 8 (c) 10 (d) 12
(Ans A)
65. Two trains move in the same direction at 50 kmph and 32 kmph
respectively. A man in the slower train observes the 15 seconds elapse
before the faster train completely passes by him. What is the
length of faster train ?
(a) 100m (b) 75m (c) 120m (d) 50m (Ans
B)
66. How many mashes are there in 1 squrare meter of wire gauge
if each mesh
is 8mm long and 5mm wide ?
(a) 2500 (b) 25000 (c) 250 (d) 250000 (Ans
B)
67. x% of y is y% of ?
(a) x/y (b) 2y (c) x (d) can't be determined Ans. C

68. The price of sugar increases by 20%, by what % should a
housewife reduce the consumption of sugar so that expenditure on sugar
can be same as before ?
(a) 15% (b) 16.66% (c) 12% (d) 9%
(Ans B)
69. A man spends half of his salary on household expenses, 1/4th
for rent, 1/5th for travel expenses, the man deposits the rest in a
bank. If his monthly deposits in the bank amount 50, what is his
monthly salary ?
(a) Rs.500 (b) Rs.1500 (c) Rs.1000 (d) Rs.
900 (Ans C)

70. The population of a city increases @ 4% p.a. There is an
additional annual increase of 4% of the population due to the influx
of job seekers, find the % increase in population after 2 years ?
71. The ratio of the number of boys and girls in a school is 3:2
Out of these 10% the boys and 25% of girls are scholarship holders. %
of students who are not scholarship holders.?
72. 15 men take 21 days of 8 hrs. each to do a piece of work.
How many days of 6 hrs. each would it take for 21 women if 3 women do
as much work as 2 men?
(a) 30 (b) 20 (c) 19 (d) 29
(Ans. A)
73. A cylinder is 6 cms in diameter and 6 cms in height. If
spheres of the same size are made from the material obtained, what is
the diameter of each sphere?
(a) 5 cms (b) 2 cms (c) 3 cms (d) 4 cms (Ans C)
74. A rectangular plank (2)1/2 meters wide can be placed so that
it is on either side of the diagonal of a square shown below.(Figure
is not available)What is the area of the plank?
( Ans :7*(2)1/2 )
75. What is the smallest number by which 2880 must be divided in
order to make it into a perfect square ?
(a) 3 (b) 4 (c) 5 (d) 6 (Ans. C)

76. A father is 30 years older than his son however he will be
only thrice as old as the son after 5 years what is father's
present age ?
(a) 40 yrs (b) 30 yrs (c) 50 yrs (d) none of these (Ans.
A)

77. An article sold at a profit of 20% if both the cost price
and selling price would be Rs.20/- the profit would be 10% more. What
is the cost price of that article?
78. If an item costs Rs.3 in '99 and Rs.203 in '00.What is the %
increase in price?
(a) 200/3 % (b) 200/6 % (c) 100% (d) none of these (Ans.
A)
79. 5 men or 8 women do equal amount of work in a day. a job
requires 3 men and 5 women to finish the job in 10 days how many woman
are required to finish the job in 14 days.
a) 10 b) 7 c) 6 d) 12 (Ans 7)
80. A simple interest amount of rs 5000 for six month is rs 200.
what is the anual rate of interest?
a) 10% b) 6% c) 8% d) 9% (Ans 8%)

81. In objective test a correct ans score 4 marks and on a wrong
ans 2 marks are ---. a student score 480 marks from 150
question. how many ans were correct?
a) 120 b) 130 c) 110 d) 150
(Ans130)
82. An artical sold at amount of 50% the net sale price is rs
425 .what is the list price of the artical?
a) 500 b) 488 c) 480 d) 510 (Ans
500)
83. A man leaves office daily at 7pm A driver with car comes
from his home to pick him from office and bring back home.One day he
gets free at 5:30 and instead of waiting for driver he starts walking
towards home. In the way he meets the car and returns home on car He
reaches home 20 minutes earlier than usual. In how much time does the
man reach home usually?? (Ans. 1hr
20min)
84. A works thrice as much as B. If A takes 60 days less than B
to do a work then find the number of days it would take to complete
the work if both work together?
Ans. 22½days
85. How many 1's are there in the binary form of 8*1024 + 3*64
+ 3 Ans. 4
86. In a digital circuit which was to implement (A B) +
(A)XOR(B), the designer implements (A B) (A)XOR(B) What is the
probability of error in it ?

87. A boy has Rs 2. He wins or loses Re 1 at a time If he wins
he gets Re 1 and if he loses the game he loses Re 1.He can loose only
5 times. He is out of the game if he earns Rs 5.Find the number of
ways in which this is possible? (Ans. 16)

88. If there are 1024*1280 pixels on a screen and each pixel can
have around 16 million colors. Find the memory required for this?
(Ans. 4MB)

89. . On a particular day A and B decide that they would either
speak the truth or will lie. C asks A whether he is speaking truth or
lying? He answers and B listens to what he said. C then asks B what A
has said B says "A says that he is a liar" What is B speaking ?(a)
Truth (b) Lie (c) Truth when A lies (d) Cannot be determined
Ans. (b)
90. What is the angle between the two hands of a clock when time
is 8:30
Ans. 75(approx)
91. A student is ranked 13th from right and 8th from left. How
many students are there in totality ?
92. A man walks east and turns right and then from there to his
left and then 45degrees to his right.In which direction did he go
(Ans. North west)

93. A student gets 70% in one subject, 80% in the other. To get
an overall of 75% how much should get in third subject.
94. A man shows his friend a woman sitting in a park and says
that she the daughter of my grandmother's only son.What is the
relation between the two
Ans. Daughter
95. How many squares with sides 1/2 inch long are needed to
cover a rectangle that is 4 ft long and 6 ft wide
(a) 24 (b) 96 (c) 3456 (d) 13824 (e) 14266
96. If a=2/3b , b=2/3c, and c=2/3d what part of d is b/
(a) 8/27 (b) 4/9 (c) 2/3 (d) 75% (e) 4/3 Ans. (b)
97. 2598Successive discounts of 20% and 15% are equal to a
single discount of
(a) 30% (b) 32% (c) 34% (d) 35% (e) 36 Ans.
(b)
98. The petrol tank of an automobile can hold g liters.If a
liters was removed when the tank was full, what part of the full tank
was removed?
(a)g-a (b)g/a (c) a/g (d) (g-a)/a (e) (g-a)/g
(Ans. (c))
99. If x/y=4 and y is not '0' what % of x is 2x-y
(a)150% (b)175% (c)200% (d)250% (Ans. (b))
ADVERTISEMENT