Get in here to get the Interview Tips of Various Companies. Or see how to improve performances related to your job.
Test Paper :1
Paper Type : General - other
Test Date : 14 August 2004
Posted By : admin

DSQ PAPER. - Aug-04

Technical aptitude test

1. the 2's complement number of 110010 is
ans; none of those
2.Truth table of a logic function
ans: displays all its input output possibilities
3.The process of varying one signal according to the pattern
provided by another signal is
ans:modulation
4.The octal equivalant of hexa number 123 is
ans:443
.Determine how many times the given loop is executed
5.m=3 while (m<18) do {m=m+2;m=m-1}
ans:15
6.m=1;a=30;while (m<>1) do {m=m+1;a=a-1;}
7.m=1;a=30;while (e*m-5<a) do {m=m+1;a=a-2}
ans:9
in questions 8 to 12 find the values of a and b at the end of the
xecution of the program segment
8.a=2;b=1;x=1;while(x<=4)do {a=a+b;x=x+1}
ans:(5,1)
9.a=1;b=2;x=1 while (x<=5)do {b=a+b;x=x+1;}
ans:(1,6)
10.a=0;b=0;x=1;while (x<=4){a=a+x;b=b-x;x=x+1;}
ans:(10,-10)
In questions 11-15 find the odd man out
11.address
12.cmos
13.lisp ( from 11-15 these are the answers dont confuse)
14.mouse
15.csh
16.The complexity of bublle sort is0(a),then kequals
ans:2
17.In BCD,the decimal number 516 is
ans:10101110
18. RS 232 is standards for
ans:physical layer
19. which of the following is not true of a DBMS
ans:maintain integrity
20.the method of access used for obtaining a record from a tape is
ans:sequential
21.Whichof the following is an universal gate
ans:nor
22.an ASCII text file containing 500 characters will have size approximately
ans:500bytes
23.which of the following is a vector
ans;force
24.The lowest attainable temperature
ans 0k
25.viscosity is most similar to
ans:friciton
26.The elapsed time between the submission of the job and getting
the output is
ans:seek time
27.the earliest calculating device still in use is
ans: abacus
28.an acronym for the organisation that publishes programming
langauge standards is
ans:ANSI
29.Qunatities used to bring fields to standards sixe are
ans:pixels
30.the base of a number system is called as
ans:radix
31.An 8kb computer will bave addresses -----
ans:8191
32.Arranging data in a specific form is called
ans: sorting
33.A translator which reads an entire programme written in a high
level language and converts it into machine language code is
ans: interpreter
34.a data hierarchy in assending order is
ans:bit-byte -field-record-file-database
35.a computer generated output that lets programmer follow the execution
of the program line by line is
36.data items grouped togother for storage form a
37. the most dangerous aspect of computer virusesis their ability to
ans: change system memory
38.a distributed data processing configuration in which all
activities must pass through an centrally located computer is called a
ans: ring network
39.communication circuite that transmit data inboth directions but
not at the same time areoperating in
40.which of the following is not an application software
ans:unix
41.For which of the folowing computer application is real time
processing not essential
ans;
42.a data structure with one to many relationship is a
ans:tree
43. which of the following hardware components is most important to operation
of a database management system
ans:high speed,large capacity disk
44. computer viruses can spread from one system to another by means of
ans:all the above
45. afront end processor is ususally used in
ans: multi processing
46.a radioactive material of mass 16 grms in 10 years due to
radiation. how many years will it take for the material to attain a mass f
1 gm
ans:30
47.a block of ice floats on water in a beaker, as the ice melts,the water
level in the beaker will
ans:remain same
48.if va,vn,vs are velocities of sound in air,water, and steel then,
ans:vs>vn>va
49.in usual computer arthemetic, the value of the integer expression
22/5*2+8*2/6
ans:10
50.an operating system is

ans: all the above

REASONING ABILITY TEST (VERBAL AND GENERAL)


Questions 1to 10 are odd man out i am giving only answers you just remember



1.sphere
2.rhine
3.s
4.548
5.voluminous
6.graphologist
7.
8.nepal
9.egypt
10.squash

11. find the next letter in the series B,F,J,P ---ANS:V
12. find the next letter in the series O,T,T,F,F,S,S--ANS:E
13. find the next letter inthe series Q,W,E,R,T,--ANS:B
14. FIND THE NEXT LETTER IN THE SERIES c,o,m,p,u,t,e--ans:r
15. find the next letter in the series A,C,F,J,0--U
16. FIND THE NEXT letter in the series C,O,M,P,U,T,E,---ANS:R

17. FIND the next number in the series 11,112,1124,11248,--ans:1124816
18.find the next number in the series 12,21,,112,121,122---ans:221
19.find the nuxt number in the series 1,2,5,10,,15,22--ans:29
20.find the next number in the series 0,3,8,15,,24,48,63--ans:80



QUESTIONS 21 TO 35 FILL IN THE BLANKS USING THE WORDS GIVEN 1 TO 4 AND

P TO S CHOOSE THE APPROPRAITE RESPONSE FROM A TO D.

21. -------is to district as district is to-------


1)country 2)continent 3)state 4)village
p)town q)village r)state s)city
ans)3-P
22. -------is to seeds as hen is to ----------
1)embrayo 2)plant c)cock d)chicken
p)bird q)craaper r)egg s)tree
ans) 2-R

FROM HERE ON WARDS I AM GIVING QUESTION TO ANSWER
23. ------is to animal as ----is to plants
ans)blood-sap (4-S)


24. ------is to cardic as brain is to ------------
ans)heart-nerves (2-P)
25. --------is to myopia as long sight is to -------
ans)
26) ----- is to japan as rupee is to -----
ans)YEN -INDIA (3-P)
27) ------is to christian as synage gue is to ------
ans)church-Jaws
28) -----is to thermometer as velocity is to ------
ans)Temperature-animeter
29) ------is to sentence as act is to-------
ans)paragraph -scene
30) ------ IS TO EARTH AS EARTH IS TO ----
ANS)Moon -sun
31) -------is to london as yamuna is to ------
ans)thames-delhi
32) -----is to india as alps is to-----
ans)himalayas -switzerland
33) ------ is to proton as cathode is to------
ans)electron -anode
34) ------is to a river isto branch is to --------
ans)lake-tree
35) ------is to proofread as account is to -------
ans)proof -audit



MATHEMATICS TEST


1. if a**2+b**2+c**2=1 then ab+bc+cd lies in the intrval

a. -1/2,1 b.-1,1 c.-1/2,2 d.-1,2
2.if x is root of 4*y**2+2*y-1=0, the its other root is given by
a.4x**2+2*x+1 b.x-1/2 c 2x-1 d.2-x
4. the perimetere of a square is 44m more than that of another and
187 sqm more in area then the side of the larger square is
ans:17m
5. the value of x which makes xi+2j+3k and -i+5j+k perpendicular is
ans:none of the above
6. the value of determiterment ---|matrix|
ans:6
7. the solution of the system of equations 2y-z=0,x+3y=-4,3x+4y=3 is
ans: x=5,y=3,z=6
8. the radius of the circle 4x**2+4y**2 =100
ans: 5
9. the ages of two brothers are now in the ratio 4:3 but fifteen
years ago, they were in the ratio 3:2the present age are
ans:45
10.if z is the arithemtic mean between x and y , then the value of x/(x-z)+y/(y-z)
is ans:2
11.the least integer n for which the sum 1+3+5+---+(2n+1) exceeds
9999 is ans:100
12. the number of subsets of a set s is 64, then s has
a: 8 b.6 c.4.d. 16 elements
13.if n is a natural numbers, the n(n+1)(N+5) IS
ans:a multiple of 6
14.a spere circumscribes a cylinder . then the ratio of the surface
area of the spere to the curved surface area of the cylinder is
ans:3:2
15.ax/b+b=bx/a+a,a//b. then x equals
ans:ab/(a+b)
16. if logs sqrt(5x)=1,then x equals
ans:
17. which of the following triplets cannot be sides o a ritht angled
triangle
ans: (p-q),(p+q),sqrt(p+q)
18.inwhat time will RS. 3200 amount to RS.3528 at 5% annum compound interest
ans:2 years
19.if the price of orange falls by 20 % one can buy 5 dozens more
for RS 300, THEN THE ORIGINAL price per dozen is
ans:15
20. the triangle formed by (0,0),(0,4,),(3,8) is
ans: right angled triangle
21. The area of parallegram (0,0),(0,4),(3,8) is
a.12 b.6 c.24 d.25
22. A man can do a piece of work in 9 days, a woman can do 3/4 as
much work as a man in one day and a boy in twice the time that a man
takes. How many days wil 2 men, 3 women and 5 boys together take to do the
work?
ans:4/3 days
23.The probability of getting at least one head in a single throw of
three coins is
ans:7/8
24.A problem is given to two student A and B WHOSE REspective
chances of solving it are 1/2 and 2/3 . IF BOTH OF THEM TRY TO SOLVE THE
PROBLEM INDEPENDENTLY, THE PROBability that the rpoblem will be solved is
ans:5/6
25.In a single throw of 3 dice, the chance of throwing a total of 15
is
ans:a.1/15b.5/216 c.1/3 d. 1/4
26.(3x-2)/(x-2)<=0,then
ans:2/3<=x<2
40 . P and Q are positive integers with their averagfe 15, find how
many different values can one take
ans:29
41.The hands of clock coincide after every 66 min of correct time.
How much does the clock gain or lose in a day.
ans:gains 11 min
42.Ifxto the power of 5=4 and x to the power of 4=5/y , then x equals
ans:4y/5
43.if x,y,z are natural numbers, and if 2x=y and y=3z, which of the
following numbers could be x+y+z
ans:44
44.The pipes can fill a cistern in 1.5 hours and 2 hours
respectively. A wste pipe can empty a full cistern in 3 hours. If the
cisternis empty and all three pipes are opened together, in how many min
will the cistern be half full
ans:36
45. The members a,b,12 forma geometric progression and the nos a,b,9
form an arithmetic progression. find the value of a+b
ans:9or 45
46.IN a group of 15,7 can speak spanish, 8 can speak french, and 3
can speak neither.How much of the group can speak both french andspanish
ans:2/3
47.Oranges are bought at 11 for Rs. 10 and sold at 10. for Rs. 11
the profit is
ans:21%
48.If x/y=2/3 then y**2/x**2 is equal to
ans:9/4
49. the cordinates of A,b,c are respectively (2,3) ,(4,4) AND
(0,-2). If abcd is a parallelgram. The coordinates of D are
ans:(-1,-3)
50. If nis odd which of the following statements is true
ans: 1.n is odd 2. n**2 is odd 3. n**2 is even
a.1 only b.2 only c. 3 only 4. 1&2 only
ADVERTISEMENT